‘Heeft u zonnepanelen? Weiger dan de slimme meter!’

‘Bezitters van zonnepanelen moeten de slimme energiemeter weigeren en de ouderwetse draaischijfmeter houden.’ Dat is het advies van Transition Town Haren, een stichting die duurzaamheid op lokaal niveau nastreeft.

Salderen
Volgens Bill Morris van de stichting geeft de slimme meter de overheid de kans om een eind te maken aan het ‘salderen’. Als u zonnepanelen op uw dak heeft, gebruikt u zelf niet alle stroom, die wordt opgewekt. Een deel levert u terug aan het net en daar krijgt u geld voor. Nu is dat nog 22 cent per kilowattuur. In 2020, als de slimme meters zijn ingevoerd, is dit misschien lager volgens de laatste berichten.

Slimme meter mag geweigerd worden
U heeft het recht een slimme meter te weigeren. U krijgt dan een digitale meter zonder communicatiemodule. Hierdoor is uw meter niet op afstand uit te lezen. Of als uw huidige meter nog goed werkt, mag deze tot einde levensduur blijven hangen. U moet dan zelf uw meterstanden aan het energiebedrijf doorgeven. En u ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht. U kunt hierover meer lezen op de website van consuwijzer

Wat betekent dit nu concreet?
‘Momenteel kunt u in ca. zes tot acht jaar de investeringskosten van de zonnepanelen terugverdienen. Als de salderingsregeling word aangepast duurt dit wellicht langer.

Roet in het eten
‘Als voldoende huishoudens de ouderwetse meter houden, kan minister Henk Kamp van Economische Zaken het salderen niet afschaffen’, concludeert Morris. ‘Een kwart miljoen huishoudens hebben zonnepanelen. Dat zijn een half miljoen stemmers. Die zullen niet stemmen op een partij, die dit voorstaat.’

Besparen:
Naast het weigeren van de slimme meter is het ook goed om te kiezen voor een energieleverancier met een laag vastrecht. Kijk hiervoor op onze top10 leveranciers voor zonnepanelen.