Helft energieleveranciers valt al bij kleine tegenslag om
De helft van de Nederlandse energiebedrijven heeft zo’n kleine financiële buffer, dat de maatschappij bij de minste of geringste tegenslag kan omvallen. Dat meldt het Financieel Dagblad (FD) maandag. De bedrijven die risico lopen leveren samen energie aan honderdduizenden mensen.In Nederland zijn er zo’n dertig energiemaatschappijen. De helft daarvan heeft volgens onderzoek van het FD een solvabiliteit van minder dan 15 procent, terwijl in veel sectoren 25 procent wordt gezien als de ondergrens. De solvabiliteit is het eigen vermogen als deel van het totale vermogen, een belangrijke maatstaf voor de weerbaarheid van een bedrijf.Volgens consultant René van der Vegt heeft een energiemaatschappij zo’n 100.000 klanten nodig om rond te komen. Een bijzonder lastig minimum aantal. ‘Het is een business met flinterdunne marges. De bedoeling is om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk klanten binnen te halen.’
De energiewaakhond ACM zegt alleen te waken over marktverhoudingen en zich verder niet te bemoeien met de financiële positie van leveranciers. ‘De energiemarkt is een vrije markt waarin geconcurreerd wordt. Failliet gaan hoort bij marktwerking,’ aldus een woordvoerder.
Als een van de bedrijven inderdaad omvalt, dan heeft dat voor de aangesloten klanten geen al te grote gevolgen: die zijn beschermd. Zij worden tijdelijk overgenomen door een netbeheerder tot ze overgaan naar een nieuwe leverancier.